Inspired By är formatet där vi möter kvinnor i olika åldrar och branscher som vi inspireras av. Vi har mött Ebba Bozorgnia, konstexperten som utmanar den traditionella konstvärlden med sitt eget galleri på Arsenalgatan 3 i Stockholm. Vi pratar karriärsval, gyllene regler och berör vikten av återhämtning. 

Har konst alltid varit det självklara valet för dig?  

Som de flesta val i livet består de ofta av en blandning av passion och slump. Jag studerade konstvetenskap på universitetet mest kanske för att jag alltid varit intresserad, och från början målade jag mycket själv. Det blev konstvetenskap efter gymnasiet mycket för att allt annat man kunde plugga verkade så otroligt tråkigt. Av en slump började jag jobba extra på helgerna på Galleri Lars Bohman, jag kunde absolut ingenting om samtidskonst men kände direkt att det var en miljö med högt i tak, ovanliga människor och en värld som jag på flera sätt kunde forma till vad jag själv önskade. Jag blev kvar på den kommersiella sidan av konstvärlden och startade så småningom eget galleri, jobbade senare även med andra gallerier som rådgivare och säljare. Under fem år var jag säljchef på Bukowskis, det var också en väldigt kreativ miljö med många fantastiska kollegor. 

Vad gör du för att återhämta dig i vardagen?

Badar och sover. Sedan ett drygt åt tillbaka åretrunt badar jag i närheten av vart jag bor. Vinterbaden har gett mig en helt ny form av samlad energi, då jag tidigare varit antingen av eller på. Och så sover jag mycket, jag lägger mig sällan efter 22.30 och sover tungt och länge. Få saker kan mäta sig med att vakna upp utvilad i hjärnan och inte bara kroppen.




Vilka 4 gyllene regler lever du efter? 

1. Tala alltid sanning och kladda inte ner den med omskrivningar. 

2. Tål kritik men tro inte att allt handlar om dig. Det kan självklart ligga något i vad andra säger, samtidigt som du måste klara av att inte vara älskad av alla.

3. Ta hand om dina vänner. Berätta för dem hur mycket du uppskattar dem, var alltid generös och omtänksam. Lojala vänner är oerhört viktigt för mig.

4. Var ödmjuk. Babbla inte så mycket om hur bra du är, låt din omgivning göra jobbet. Med sociala medier har det i raketfart normaliserats att få skryta om sitt privatliv och hur otroligt skicklig man är på sitt jobb.  Ska man tro vad man ser så är alla bäst, och få misslyckas eller tappar någonsin farten. Och hör jag ordet ”content” en gång till så skjuter jag.


Ebbas go-to plagg

Ariana Top / Jade Trousers