Inspired By är formatet där vi möter kvinnor i olika åldrar och branscher som vi inspireras av. Vi har träffat Sofia Kacim, retoriker och medgrundare av det kvinnliga nätverket HER, över ett samtal kring karriärsval, gyllene regler och vikten av återhämtning. 

HAR EN KARRIÄR INOM RETORIK ALLTID VARIT DET SJÄLVKLARA VALET FÖR DIG? 

Nej, men däremot visste jag rätt tidigt att jag ville jobba med påverkan på något vis. Retorik för mig är en demokratifråga - det är de som kan formulera sig som hörs, och hörs du kan du också påverka. Vi behöver få fler att känna sig bekväma nog att kunna höja sina röster och göra sina åsikter hörda. 

VAD ÄR ÅTERHÄMTNING FÖR DIG?

Återhämtning för mig är total avskärmning från jobb. Ofta när jag har föreläst eller modererat ett samtal vet jag att jag behöver avskärma mig från allt som har med jobb att göra direkt efter. Även om en föreläsning eller ett samtal bara varar uppåt en dryg timme blir anspänningarna så stora att jag behöver bryta mönstret.

Jag ser det ofta som en föreställning - hjärnan går på högvarv och tolkar in alla intryck från publiken eller personen som jag är i samtal med.

I början av min karriär slarvade jag rätt ofta med det och planerade in möten och events direkt efter föreläsningar eller inspelningar. Nu vet jag att min återhämtning är avgörande för att jag ska orka göra bra ifrån mig på scen eller framför rutan. Det kan vara att hänga med vänner eller sambon, laga mat, lyssna på en bok eller vad som helst. Bara det inte är jobbrelaterat. 

DU HAR 10 MINUTER ÖVER EN MORGON, VAD GÖR DU?

Jag är en riktig sömntuta, så det bli sällan 10 minuter över. Om det mot förmodan skulle hända skulle jag ta koppen kaffe som jag annars dricker framför spegeln i badrummet, i soffan framför Morgonstudion eller på balkongen om tiden på året tillåter. 

VILKET TYP AV PLAGG FÅR DIG ATT KÄNNA DIG BEKVÄM OAVSETT SITUATION?

Då jag gör många framträdanden och presterar framför folk har jag insett att mina kläder behöver vara min trygghet snarare än få mig att tveka. Kavaj eller over shirt, jeans och sneakers är min go-to uniform och jag vet att jag alltid känner mig bekväm i det. Det är också ett av de tips jag alltid ger när jag retoriktränar chefer och ledare. Klä er aldrig i nya kläder när ni ska föreläsa eller hålla stora föredrag - det är aldrig värt det om vi ni plötsligt upptäcker att kläderna är lite för tighta eller i fel material... 

Sofias go-to-plagg, Marion Jacket

VILKA FYRA GYLLENE REGLER LEVER DU EFTER?

  1. Karma - att vi får gott om vi gör gott och vice versa. 
  2. Att aldrig underskatta egentid för självreflektion. Jag tycker om att både vara och resa till nya platser själv. Det är verkligen då jag får möjlighet att reflektera ordentligt men också fortsätta lära känna mig själv. Låta flummigt - men jag tycker det är viktigt att då och då datea sig själv. 
  3. Prioritera sömn och vila för att orka det tempo jag valt att leva i. 
  4. Att vara anpassningsbar och aldrig för bekväm.


Följ Sofia här!